Toekomst van het internet

Het internet heeft al zo veel veranderd voor ons, wat voorheen niet voor mogelijk werd gehouden, is door internet mogelijk gemaakt. Met dit in gedachten, wat gaat het internet voor ons in de toekomst betekenen? Helaas hebben wij geen glazen bol bij Belgian Start om in de toekomst te kijken, maar we kunnen wel speculeren of luisteren naar de theorieën van wetenschappers.

Wat volgt er ?

Velen spreken over IoT, deze afkorting staat voor ‘Internet of Things’. Maar wat is dit? Met IoT wordt er gesproken van apparaten die automatisch verbonden zijn met het internet. Denk bijvoorbeeld aan uw koelkast die aan het IoT verbonden is, samen met uw smartwatch en de app van de lokale supermarkt. Dan wordt er automatisch een seintje vanuit uw koelkast verstuurd naar uw smartwatch met de producten die dreigen op te raken, u weet dat u nu naar de supermarkt moet. Omdat uw smartwatch is verbonden met de applicatie van de lokale supermarkt, zijn de benodigde boodschappen al verzameld en hoeft u het alleen nog maar op te halen.

Dit is slechts een gemakkelijk voorbeeld om een beeld te geven, wat de mogelijkheden zijn wanneer alles en iedereen verbonden is met het IoT. Sommige voorspellen dat over tientallen jaren ‘verbinden’ niet meer nodig is, omdat alles, zowel mens als apparaten, te allen tijde verbonden zijn met elkaar en het internet. 

Internet of Things

Zonder dat u het doorheeft zijn er al een enorm veel apparaten onderdeel van het IoT. Denk aan fotocamera’s, smartphones, spelcomputers, printers, lampen en nog veel meer. Deze apparaten hebben allemaal al toegang tot het internet. Laten we als voorbeeld de bekende smartphone nemen. Dit apparaat is namelijk continu verbonden met het internet, en het verzameld constant informatie. Dit wordt verzameld door verschillende sensoren:

  • Beeld
  • Beweging
  • Geluid
  • Positie

Zo bestaat er ook al een slimme thermostaat. Stel dat uw smartwatch meet dat u het koud of warm heeft, dan wordt er automatisch een signaal verstuurd naar de slimme thermostaat. Deze zal op zijn beurt het temperatuur aanpassen.

Interessant hé… Dat vinden wij ook!

Terug naar Internet