Verzekeringen

Verzekeringen kunnen op verschillende momenten in het leven zeer nuttig zijn. Met een verzekering kunt u namelijk een bepaald risico dekken. De verzekeraar zal in dat geval de kosten betalen wanneer u iets overkomt. Er wordt onderscheid gemaakt in verplichte verzekeringen en facultatieve verzekeringen. Zo geldt dat inwoners van België verplicht zijn tot het afsluiten van bepaalde verzekeringen en vrij zijn in het afsluiten van aanvullende verzekeringen. 

Verplichte verzekeringen België

Er zijn enkele verzekeringen die u wettelijk verplicht wordt om af te sluiten. Deze verzekeringen dient dus iedere persoon af te sluiten alvorens zij bepaalde activiteiten mogen uitoefenen. Dit zijn:

 • De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Auto/Motor: met deze verzekering wordt de materiële en lichamelijke schade die u met uw voertuig veroorzaakt aan derden vergoedt. Deze verzekering is wettelijk verplicht voor iedereen die met een motovoertuig op de openbare weg wilt rijden. 
   
 • De Arbeidsongevallenverzekering: met deze verzekering worden werknemers beschermt tegen de gevolgen van mogelijke ongevallen tijdens werkdienst. De verzekering is verplicht voor iedereen die occasioneel beroep doet op huispersoneel. Onder huispersoneel vallen onder andere de tuinman, de poetsvrouw en de babysitter.

Daarnaast zijn er enkele verzekeringen die niet wettelijk verplicht zijn, maar wel om contractuele redenen verplicht kunnen worden. Dit zijn:

 • Brandverzekering: deze verzekering dekt uw verantwoordelijkheid bij schade aan een huurwoning of de inhoud hiervan. De verzekering is niet wettelijk verplicht, maar de huurbaas kan in zijn huurcontact verplichten dat u een brandverzekering afsluit.
   
 • Schuldsaldoverzekering: deze verzekering zorgt voor financiële zekerheid in geval van overlijden. Veel kredietverstrekkers eisen om deze reden dat u een schuldsaldoverzekering afsluit. Deze verzekering zal het overige bedrag volledig of gedeeltelijk kwijtschelden.

Andere handige verzekeringen

Naast de verplichte verzekeringen zijn er facultatieve verzekeringen. U bepaalt zelf of u deze verzekeringen wel of niet afsluit. Het is belangrijk om de risico’s en de financiële gevolgen van verschillende verzekeringen te evalueren. Op basis hiervan kunt u de keuze maken of u aanvullende verzekeringen wel of niet afsluit. In veel gevallen is het aan te raden om bepaalde aanvullende verzekeringen af te sluiten, het leven zit immers vol verrassingen. Enkele aan te raden verzekeringen zijn:

 • De Familiale verzekering: deze verzekering dekt de schade wanneer uw kinderen of huisdieren schade veroorzaken aan derden. 
   
 • De Rechtsbijstandsverzekering: deze verzekering zorgt ervoor dat uw rechten worden beschermd wanneer u een schadevergoeding wil bekomen of wanneer u zich moet verdedigen tegen de claim van een ander.
   
 • De Assistance-verzekering: deze verzekering biedt bijstand in geval van autopech of een ziekte of ongeval in het buitenland.
   
 • De Woningverzekering: deze verzekering biedt bescherming van een gebouw en/of uw inboedel.
   
 • Reisbijstand: deze verzekering zorgt ervoor dat u financiële zorgen bespaart in het buitenland. De verzekering dekt uw medische kosten en bijvoorbeeld kosten voor repatriëring en opsporingskosten. U kunt de reisbijstand eventueel aanvullen met een annuleringsverzekering, waarmee u zich beschermt tegen onverwachte redenen waardoor u niet op reis kunt gaan.
   
 • De Hospitalisatieverzekering: deze verzekering vergoedt de medische en paramedische kosten wanneer u wordt opgenomen in het ziekenhuis.
Terug naar Financieel