Belgische thuisstudies

Een thuisstudie, ook wel afstandsonderwijs of een zelfstudie genoemd, is een cursus of opleiding die u vanuit thuis volgt. Jaarlijks zijn er honderdduizenden mensen die een thuisstudie volgen. Er zijn dan ook verschillende aanbieders van thuisstudies actief in België. De meest populaire zijn onder andere LOI, NTI, Laudius en NHA. Een thuisstudie is een geaccepteerde vorm van onderwijs waarbij u bovendien gebruik kunt maken van een persoonlijke docent die u begeleiding biedt tijdens de studie. 

Thuisstudie voordelen

Het volgen van een thuisstudie België kent een aantal voordelen. Dit zijn onder andere:

 • U krijgt de mogelijkheid om flexibel te studeren
  Bij een thuisstudie geldt dat er geen vaste startdatum aan de opleiding of cursus is verbonden. U bepaalt dus zelf uw startdatum en u kunt bovendien direct starten nadat u zich heeft aangemeld.
 • U wordt begeleid door topdocenten
  Tijdens uw studie wordt u op afstand begeleidt door topdocenten met ervaring in de praktijk. Bovendien is deze docent er voor u in geval van problemen en/of vragen.
 • Er gelden geen toelatingseisen
  Er zijn geen toelatingseisen verbonden aan de thuisstudies. Er gelden dus geen vooropleidingseisen. Bovendien zijn leeftijd, afkomst en niveau van ondergeschikt belang.
 • U kiest uw eigen tempo
  U bepaalt zelf waar en wanneer u studeert. Hierdoor kunt u zelf beslissen over de momenten waarop u leert, opdrachten maakt en examens aflegt. Er zijn geen verplichtingen of deadlines verbonden aan een thuisstudie.
 • U heeft niet te maken met reistijd en reiskosten
  U volgt uw studie vanuit thuis, via speciaal ontwikkelde e-learning programma’s. Hierdoor hoeft u, op uw examen na, nergens heen te reizen waardoor u een heleboel reistijd bespaard. Hierdoor zal u ook een heleboel reiskosten besparen.
 • U kunt de studie goed combineren met een baan
  Doordat u met thuisstudie zelf kunt bepalen waar en wanneer u deze volgt, kunt u de studie goed combineren met uw baan of bijvoorbeeld een druk privéleven.
 • U ontvangt een erkend diploma
  Een thuisstudie is een erkende vorm van onderwijs. Vandaar dat u na het afronden van uw thuisstudie een erkend diploma zal ontvangen. Hiermee bent u direct inzetbaar op de arbeidsmarkt.

Thuisstudie vergelijken

Welke thuisstudie u kiest, is iets zeer persoonlijks. Het hangt af van uw eigen voorkeuren en uw eigen doelen. Vandaar dat het belangrijk is om verschillende thuisstudies en de aanbieders hiervan te vergelijken, bijvoorbeeld via het portaal Alle opleidingen en cursussen met een thuisstudie vergelijk. Welke inhoud past het beste bij uw interesses? Hoe lang duurt de thuisstudie? Sluit de thuisstudie aan bij uw privéleven? Dit zijn enkele voorbeelden van vragen die u zichzelf dient af te vragen tijdens het maken van een keuze. 

Terug naar Opleidingen