4 tips voor het inrichten van een kleine tuin

Mensen met een grote tuin hebben voldoende ruimte om al de planten, meubels en accessoires te plaatsen die ze maar wensen. Als jij een kleine tuin hebt is het wat moeilijker om er iets moois van te maken. Maar toch is het zeker niet onmogelijk. In deze blog ontdek je hoe je je kleine tuin zo mooi mogelijk kan inrichten!

Tip 1: Kies voor de juiste tuinset

Een 6 persoons tuinset zal jij waarschijnlijk niet kopen voor in je kleine tuin. Dat is ook niet slim, want het is belangrijk om voldoende bewegingsruimte over te laten. Kies dus enkel alleen voor de tuinmeubels die je echt nodig hebt. Wil je toch een grote set in je tuin laten passen? Kijk dan naar de afmetingen.

Tip 2: Maak gebruik van tuinaccessoires

Vaak wordt er gedacht dat er in een kleine tuin geen accessoires mogen gebruikt worden. Niets is minder waar. Ook een kleine tuin mag er gezellig uitzien en daarvoor mogen accessoires niet ontbreken. Overdrijven doe je beter niet, omdat je maar een minimale ruimte beschikbaar hebt.

Maar hier en daar wat kleurrijke kussens, leuke vaasjes of sfeervolle lichtjes toevoegen, kan zeker. Kies bij een kleine tuin voor accessoires in dezelfde kleuren en patronen, zodat het geheel rust uitstraalt. Enkele leuke accessoires die je kan gebruiken in een kleine tuin zijn:

  • Kleine barbecue
  • Tuinfakkels
  • Wandlampen
  • Vuurkorven
  • Hangende bloempotten

Tip 3: Verticaal tuinieren

In een kleine tuin kan je ook plantjes toevoegen, zelfs als er weinig of geen grond beschikbaar is. Verticaal tuinieren is dan aangeraden. Er zijn daarvoor speciale wandsystemen bij de bouwmarkt verkrijgbaar.

Is verticaal tuinieren niets voor jou? Geen probleem, want je kan ook tuinieren in potten. Daarnaast kan je een pergola toevoegen met klimplanten. Er zijn dus voldoende manieren om van groen te genieten als je tuin klein is!

Tip 4: Laat je tuin groter lijken

Er zijn enkele manieren waarop je je tuin groter kan laten lijken. Je hoeft er echt geen zware opleiding voor te hebben gehad. Zorg bijvoorbeeld voor dwarse haagjes, maak een smal pad dat toeloopt en voeg hier en daar wat spiegels toe. Ook kleuren hebben invloed op hoe groot je tuin lijkt.

Koele tinten zoals blauw, violet, grijs en donkergroen laten het lijken alsof je tuin meer diepte heeft. Is je tuin lang en smal? Dan is het een goed idee om te kiezen voor planten en bloemen met kleine bladeren. Deze plaats je dan het best vooraan in je tuin.

Klein maar fijn

Heb jij een kleine tuin? Ook dan kan je het gezellig inrichten. Al wat je moet doen is kiezen voor een mooie tuinset die niet te veel plaats inneemt en wat leuke accessoires toevoegen. Dit zijn echte must haves die je ook met een kleine tuin van de zomer laten genieten.

Vergeet ook de plantjes niet. Plaats ze in potten of voeg een mooie pergola met klimop toe. Kies bij voorkeur voor bloemen en plantjes in koele kleuren, zodat je tuin groter lijkt. Het beste uit je kleine tuin halen is dus niet zo moeilijk!

Terug naar Klussen